Rođena u srcu Balkanskog poluostrva u Beogradu, stotinama kilometara daleko od mora, skoro nemoguće je bilo zamisliti da će Ivana Orlović Kranjc izabrati more kao njenu strast, dom i radno mjesto.

Svoj prvi ronilački kurs završila je sa osam godina i od tada njena posvećenost i povezanost sa morem svakim danom postaje sve veća. U međuvremenu je završila fakultet u oblasti marketinga i prodaje. Počela je sa rekreativnim ronjenjem, koje je bilo ispraćeno prvim profesionalnim zadacima, kao što je takmičenje u ronjenju na dah, postala je instruktorka ronjenja a zatim se ostvarila i u jednom od njenih najvećih interesovanja – podvodnom fotografisanju.

Ronilačke ekspedicije vodile su je širom Planete. Ronila je na mjestu spajanja dva okeana u Južnoj Africi u društvu velikih bijelih ajkula, na nadrealnim podvodnim lokacijama Maldiva, istraživala je podvodne pećine Bosne u potrazi za endemičnim vrstama, plivala sa kit-ajkulama u Indijskom okeanu i morskim jeguljama na ostrvu Vis u Jadranskom moru, ronila je u zaleđenim Alpskim jezerima i družila se sa murinama u Crvenom moru.

Osim avanturističkog dijela njene karijere, Ivana i njen suprug su osnivači najvećeg ronilačkog kluba u Srbiji – S.D.T. Svet ronjenja, koji svake godine obuči novu generaciju ronilaca. Konstantna edukacija je neophodna, a kako o podvodnoj fotografiji  tako i o ronjenju na dah. Kroz ovu kontinuiranu edukaciju S.D.T. Svet ronjenja nastoji da naglasi i problem zagađenja voda, konstantno radeći na pitanjima na poljima ekologije i konzervacije biodiverziteta, jer Planeta treba biti dom za mnoge generacije koje dolaze.

Poslednjih deset godina Ivana je posvećena podvodnoj fotografiji. Sve je počelo sa jednom podvodnom kamerom za jednokratnu upotrebu, zatim je nastavila sa kompaktnim fotoaparatima u podvodnim kućištima, i konačno poslednjih godina radi sa DSLR-om. Danas Ivana koristi Nikon D7000 u Subal kućištu. Njena specijalnost su podvodni selfiji sa stanovnicima morskih dubina, kao i velike podijeljene fotografije. Njena posvećenost i izuzetan kvalitet prepoznati su od strane komapanije „American Underwater Products“, koja Ivanu promoviše kao svog ambasadora od januara 2015. godine. U aprilu 2017. godine postaje ambasador kompanije „Mares“, jednog od najvećih brendova u svijetu ronjenja.

„Nakon svih ovih godina koje sam provela ispod površine, ne mogu zamisliti ronjenje bez fotoaparata. Mislim da je podvodna fotografija najsnažniji način predstavljanja ovog nevjerovatnog svijeta ostalim ljudima, koji nisu ronioci. Sugurna sam da bi ljudi, nakon što bi pogledali moje fotografije, bili radiji da se upuste u nove avanture koje leže ispod površine vode.“ – kaže Ivana Orlović Kranjc, podvodni fotograf.

(Visited 471 times, 1 visits today)