Žao nam je što objavljujemo kašnjenje u otvaranju akvarijuma Boka, zbog privremenih mjera  Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Crne Gore, kao odgovoru na rizike od unosa ili širenja zarazne bolesti uzrokovane novim koronavirusom. Završna montaža akvarijumske opreme, prvobitno planirana za mart i april 2020. godine, odlaže se sve dok postoji rizik od uvoza ili širenja Covid-19. Procjenjujemo da će novi datum otvaranja biti na početku jeseni 2020.

MonteAqua projektni tim, trenutno radi na informativnim materijalima i vodičima za izložbe. Pratite nas za ažurirane informacije.

Download Aquarium Boka Info in pdf (In English only, 5MB)

Centar za očuvanje morskog biodiverziteta „Akvarijum Boka“ imaće dvije cjeline: javni akvarijum i spasilački centar za divlju floru i faunu mora. Akvarijum Boka nalazi se u prizemlju zgrade Instituta za biologiju mora koja je zaštićena kao kulturno istorijski spomenik (Dobrota bb, Kotor, Crna Gora).

Akvarijum je jedinstvena institucija u Crnoj Gori koja objedinjuje istraživanja i edukaciju u cilju promocije i praktikovanja efikasnog očuvanja morskih divljih životinja. Akvarijum gradi svijest javnosti i podržava djelovanje za zaštitu vrsta i staništa Jadranskog mora, ali takođe aktivno doprinosi raznim rješenjima za očuvanje i služi kao uzor. Akvarijum pokreće ljude da djeluju u ime morskih vrsta koje želimo da zaštitimo.

Akvarijum Boka omogućiće gostima da zavire u skrivenu morsku biološku raznolikost: Svjetsko i Sredozemno more sa specijalnim akvarijumom sa talasima, Jadransko more sa velikim akvarijumom za ajkule i Bokokotorski zaliv sa posebnim velikim otvorenom bazenom. Akvarijum Boka predstaviće desetine vrsta biljaka i životinja u 16 velikih morskih akvarijuma.

Izložba akvarijuma Boka na otvorenom nudi jedinstven pogled na Kotorski zaljev i šetnju tokom koje posjetioci otkrivaju primorsku prošlosti i sadašnjost Bokotorskog zaljeva.

 

(Visited 254 times, 1 visits today)