U Institutu za biologiju mora održana je radionica na temu „Invazivne i unesene vrste“ Na radionici je prisustvovalo preko 50 učesnika iz blizu 20 različitih institucija Crne Gore.

U Institutu za biologiju mora održana je radionica na temu „Invazivne i unesene vrste“. Pomenuta radionica je jedna od aktivnosti projekta „Centar za zaštitu biodiverziteta mora Boka Akvarijum – MonteAqua“ (orig.eng. „Marine Biodiversity Conservation Center “Boka Aquarium” – MonteAqua“) koje Institut za biologiju mora iz Kotora sprovodi u saradnji sa Centrom za ribarstvo i zaštitu biološke raznovrsnosti kopnenih voda Instituta za biologiju i ekologiju Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Projekat je omogućen donacijom Norveškog ministarstva vanjskih poslova, koje zastupa Norveška ambasada u Beogradu.

Na radionici je prisustvovalo preko 50 učesnika iz blizu 20 različitih institucija Crne Gore. Predstavnici državnih institucija, zatim lokalne samouprave opština Kotor Tivat i Herceg Novi, nevladine organizacije, privatna preduzeća i značajan broj kolega Instituta za biologiju mora uzeli su učešće u radionici.

Bijeli papir “Egzotične vrste u Mediteranu – ima li razloga za zabrinutost” sastavljen je na osnovu predavanja koja su prezentovana na radionici.

U uvodnom izlaganju, dobrodošlicu je poželio direktor Instituta Mirko Đurović koji je ukratko predstavio projekat „MonteAqua“ zahvaljujući kojem će Boka Kotorska prvi put imati akvarijum sa autohtonim vrstama južnog Jadrana.

Menadžer projekta “Monteaqua” Radoje Laušević koji je u prezentaciji izdvojio pet grupa aktivnosti koje podrazumjevaju – umrežavanje, izgradnju kapaciteta, komunikaciju, radionice i izradu stručnih studija a koje treba da doprinesu poboljšanju procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji u oblasti zaštite prirode u odnosu na vodene ekosisteme i održivo upravljanje zaštićenim vodenim ekosistemima.

Kroz svoju prezentaciju, dr Jakov Dulčić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita koji je pričao o implementaciji ovakvog zakona u Hrvatskoj koja je od nedavno članica EU, naglasio je kakve probleme moze izazvati unos stranih i invazivnih stranih vrsta u naš morski ekosistem a naročito kada one uspostave svoju populaciju kao što je slučaj sa  tamnom mramornicom (lat Siganus luridus)  koja je evidentirana duž cijele istočne obale Jadranskog mora, od crnogorskih do italijanskih voda.

Dr Danilo Mrdak, profesor studijskog programa Biologija na PMF-u u Podgorici istakao je da je u slatkovodnim ekosistemima od ukupno 77 vrsta ribe čak 16 uneseno te ugrožavaju faunu koja već postoji, bilo da ulaze u proces kompeticije sa njima za prostor ili hranu, ili su predatori, donose nove patogene koji u našim ekosistemima nikada nisu postojali.

Nešto više o nacrtu zakona o invazivnim i unesenim vrstama koji je stavljen na javni uvid 27. aprila i biće dostupan do 7. juna govorila je na radionici Milena Bataković iz Agencije za zaštitu životne sredine Ministarstva održivog razvoja i turizma. Do sada su se članovi ovog Zakona nalazili u Zakonu o zaštiti prirode, ali zbog kompleksnosti problema, na nivou EU donijet je složeniji zakonski okvir koji se prenosi u naše zakonodavstvo, čime su strože uređene mnoge stvari.

Učešće u radionici su uzeli i Jovana Tomanić iz Instituta za biologiju mora koja je predstavila prednosti nove metode Lek (eng. Local Ecological Knowledge) u cilju praćenja pojave novih vrsta riba i rakova u moru usled klimatskih promjena, zatim Jelena Leković iz Agencije za zaštitu životne sredine Ministarstva održivog razvoja i turizma koja je objasnila korake koje je neophodno ispuniti prilikom izdavanja dozvole za uvoz i izvoz biljaka, zivotinja i gljiva kao i zaštićenih vrsta. Gdin Novica Mijović iz Lučke kapetanije Bar predočio je proceduru kontrole balasnih voda teretnih brodova te istakao nadležnosti inspekcije pomorske sigurnosti kao i neophodnost saradnje sa ekološkom inspekcijom.

Na kraju radionice pečat je dao i gdin Til Dieterich savjetnik u Sektoru za zaštitu prirode Ministarstva održivog razvoja i turizma istaknuvši neophodnost pravljenja ne samo liste unesenih i invazivnih vrsta već i distributivnih mapa, te  procjenu veličine populacije. Naglasio je, takođe i da je jedna od obaveza prema Evropskoj Uniji i razvoj Akcionog plana invazivnih stranih vrsta koji pokriva makar one od posebnog interesa. Takav bi akcijski plan bio temelj za sprovođenje zakona i dao bi konkretne smjernice kako se nositi sa nastalim situacijama.

Sledeća radionica u okviru projekta „Monteaqua“ je zakazana za 12. jun ove godine, takođe u sali Instituta za biologiju mora na temu održivog ribarstva i borbu protiv ilegalnog ribolova.
Pogledajte galeriju fotografija sa radionice:

(Visited 722 times, 1 visits today)